Kasteel De Woesten

Benaming

De naam De Woesten is afgeleid van de aanduiding van een plaats met woeste grond (wastine). Hier is reeds sprake van in 1440.

 

Gebouw

Het kasteel is gebouwd in Vlaamse neorenaissancestijl. Het bestaat uit twee achter elkaar gelegen gebouwen. Een zeshoekige toren staat rechts van het hoofdgebouw. Er zijn enkele restanten van het vorig kasteel uit 1871 bewaard gebleven.

In de voorgevel van het kasteel zit een gevelsteen die verwijst naar de eerstesteenlegging van het vorige kasteel met als opschrift 30 Maart 1871.

 

Domein

Het domein ligt omgeven door de Lariksdreef ten noorden en ten zuiden de Woestendreef. In het oosten en westen is er bebouwing die langs de Kortrijksestraat en Veurnedreef ligt.

 

Geschiedenis

1675

Er is reeds sprake van een hofstede die De Woesten noemt. Een eeuw later is er sprake van 't Leen te Woestyne. Deze hofstede lag iets noordelijker van het huidige kasteel.

 

1871

De gronden zijn intussen in handen van de familie Mortier. Ten zuiden van de hoeve laat Napoleon Mortier een kasteel bouwen. Dit was een herenhuis in cottagestijl.

 

1895

Het landgoed komt in handen van de broers Arthur en Gustaaf Pecsteen-Peers.

 

1950

Het kasteel is intussen in handen van de familie Peers de Nieuwburg. Na de tweede wereldoorlog is het in zo'n slechte staat geraakt dat de nieuwe eigenaars, de familie Mahieu-De Witte, het laten afbreken. In 1950 is er melding in het kadaster dat de architect en kunstschilder André Mahieu op dezelfde plaats een nieuw kasteel laat bouwen. Naar verluidt wordt het nieuwe kasteel gebouwd met materiaal die herbruikt wordt met materiaal van gesloopte Brusselse woningen.

 

Bronnen:
  1. Inventaris Onroerend Erfgoed: Kasteel de Woesten
  2. Wikipedia: Kasteel de Woesten

 

Aanvullende informatie

  • Adres: Woestendreef 8, 8020 Waardamme
  • Bouwjaar: 1950
Laatst aangepast op zaterdag 27 november 2021 13:15
Meer in deze categorie: Hoeve De Woesten »