Eerste Wereldoorlog

Herinneringsbord in de Sint-Blasiuskerk Herinneringsbord in de Sint-Blasiuskerk Tom Calleeuw

Geschiedenis

Over de beginjaren van de Eerste Wereldoorlog in Waardamme hebben we nog geen informatie.

Op 17 oktober 1918 rukt het IIe bataljon op in eerste lijn en zet de achtervolging in op de terugtrekkende Duitsers. Ze starten de dag in Torhout waar ze warm onthaald worden door de bevolking. Tegen de middag bereiken ze Ruddervoorde en besluiten ze een pauze van een uur in te lassen. 's Avonds kantonneren ze in Waardamme. De Duitsers hebben in het terugtrekken de kerktorens van Ruddervoorde en Waardamme opgeblazen. Hierdoor werd de vijandelijke achterhoede niet opgemerkt; de verdediging die het Duitse leger opwierp in het Kasteel van Hertsberge en hun verdedigingslijn achter de Hertsbergebeek in het Kampveldbos en de Ringbeek.

De dag nadien, op 18 oktober, zet het IIe bataljon de achtervolging in om 7u15. De 5e compagnie vertrekt eerst en wordt onmiddellijk gevolgd door de 6e. Ze trekken in de richting van de grote weg Waardamme-Beernem. Een dichte mist beperkt het zicht en hierdoor gaan ze maar traag vooruit. Om 9u bereiken ze wijk De Schaere. De 5e compagnie stoot er op de Duitse achterhoede die achter de Hertsbergebeek verschanst ligt. Menig minenwerfer en mitrailleurs nemen de Belgische soldaten onder vuur in en rond het kasteel van Hertsberge. Bij de 5e compagnie vallen enkele gewonden en men kan niet verder.

De 6e compagnie trekt in een wijde cirkel om ten zuiden. Zo ontsnappen ze aan het zicht en de kogels vanuit het kasteel. Men moet echter nog de Hertsbergebeek over die uit haar oevers getreden is. Eenmaal aan de overkant wacht ook een prikkeldraadversperring. Na een dag van gevechten valt de duisternis en is men tot op 100m van het kasteel geraakt. Men hoort in de verte de schoten afnemen en voertuigen ratelen over de weg. De Duitsers maken gebruik van de nacht om zich verder terug te trekken.

In totaal tellen we ruim 50 gesneuvelden in Oostkamp en de deelgemeenten bij de bevrijding in oktober 1918.

 

Gesneuvelden uit Waardamme

 

Gesneuveld in Waardamme

 

Burgerslachtoffers in Waardamme

  • Maurits Hurtekant

 

Locaties

  • Een plaquette ter nagedachtenis van de gesneuvelde Waardammenaren hangt in de Sint-Blasiuskerk. Hierbij staat een standbeeld van de plaatselijke beeldhouwwerker Freddy Bultynck.
  • Een andere plaquette ter nagedachtenis van de gesneuvelde Waardammenaren, uit zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog, hangt aan het witte gebouwtje op de begraafplaats De Waarde.

 

Foto's

 

Bronnen:
  1. War Dead Register
Laatst aangepast op zondag 28 november 2021 22:05